Handschoenen

De handen zijn ons belangrijkste werkinstrument en het kiezen van werkhandschoenen is als het kiezen van een goede vriend - een die u kunt vertrouwen in veeleisende omstandigheden

Verwondingen aan de handen vormen een groot deel van de gemelde arbeidsongevallen. Daarom is het belangrijk om voor elke klus de juiste handschoen te kiezen en is één type handschoen voor een medewerker niet altijd voldoende. De keuze aan handschoenen is groot en het kan lastig zijn om het juiste model te vinden.


Voordat u een beslissing neemt, moet u daarom rekening houden met de volgende factoren:

Welke werktaak moet worden uitgevoerd?
1. Is er contact met chemicaliën of micro-organismen
2. Moet de handschoen beschermen tegen: Kou / hitte, snijwonden / snijwonden, slijtage, pluggen en scheuren
3. Is er een risico op allergieën?
4. Vereisten voor comfort
5. Is er behoefte aan een goed vingergevoel?
6. Is er behoefte aan demping van trillingen?

Pas op dat u handschoenen die in contact zijn geweest met chemicaliën niet recyclet. De doorbraaktijd gaat door, zelfs als de handschoen niet in gebruik is en daarom kunnen de chemicaliën zijn binnengedrongen als de handschoen opnieuw wordt gebruikt.
Doe de handschoen correct aan. Zorg er bij nat werk voor dat de binnenkant droog en vrij van vloeistoffen is.
Trek de handschoen goed uit. Vuile handschoenen kunnen worden weggeklapt om aanraking met de buitenkant te voorkomen.
normen

De norm EN 420 stelt de algemene eisen aan werkhandschoenen, zoals: maten en de flexibiliteit van de handschoenen en dergelijke. Alle handschoenen moeten minimaal CE-gemarkeerd zijn.
Daarnaast zijn er een aantal normen voor handschoenen, die de eisen beschrijven aan de individuele eigenschappen die de handschoen heeft binnen het specifieke gebied. Werkhandschoenen zijn onderverdeeld in drie niveaus, die een uitdrukking zijn van het beschermingsniveau. De categorieën zijn vastgelegd in PBM-verordening (EU) 2016/425, die gaat over veiligheidseisen voor persoonlijke beschermingsmiddelen.


Categorie I - Laag risico
Handschoenen van eenvoudige constructie voor minimaal risico.
Handschoenen zijn door de fabrikant/importeur zelf gecertificeerd en behoeven geen aparte keuring. De handschoenen worden gebruikt voor allround gebruik, waarbij het risico minimaal is.

Categorie II - Gemiddeld risico
Handschoenen voor middelzware veiligheid.
Handschoenen zijn getest en typegoedgekeurd door een onafhankelijk, erkend testinstituut en getest volgens een EN 420 en een of meer aanvullende normen. Bijvoorbeeld. EN 388: 2016 (mechanische risico's). Meestal zijn het handschoenen voor harder industrieel werk of b.v. handschoenen met snij- of plugremmende eigenschappen.
De handschoenen moeten zijn voorzien van een pictogram met daarop de beschermingsfunctie, die de mate van bescherming aangeeft.

Categorie III - Hoog risico
Handschoenen met een gecompliceerde constructie voor onomkeerbaar of dodelijk risico.
Handschoenen zijn getest en voorzien van typegoedkeuring door een onafhankelijk, erkend testinstituut. Bovendien moet de kwaliteitscontrole doorlopend worden uitgevoerd. Deze categorie omvat chemische handschoenen en handschoenen die worden
gebruikt voor bescherming waar er een groot gevaar bestaat voor het leven en de mobiliteit van de gebruiker. De handschoenen dienen te zijn voorzien van een pictogram met daarop de beschermingsfunctie/graad. Daarnaast moeten de handschoenen ook gemerkt zijn met het ID-nummer